QUÈ HA PASSAT AMB LA MOCIÓ CONTRA EL GENOCIDI A GAZA?
Per resumir-ho en una paraula, la van vetar, no tenim un altra manera d’explicar la situació incomprensible amb què ens vam trobar al ple del passat dilluns. Amb arguments jurídics que no s’addiuen a la realitat se’ns va instar a que la retiràrem dient que els regidors/es que la votaren a favor podrien incórrer en una ilegalitat amb conseqüències per a elles i ells. Ací baix expliquem millor com i perquè una moció que en cap ajuntament ha suposat cap problema, ací en Manuel ha derivat en açò. Però abans de res volem dir que un poble que s’ha mobilitzat com ho fa fet Manuel en solidaritat amb Palestina no es mereix que l’Ajuntament haja actuat aixina i no s’haja fet ressó del que ha expressat tanta gent del poble en repetides ocasions.

QUÈ DEIA LA MOCIÓ?
Demanava un altoelfoc a Gaza, la fi del comerç d’armes amb Israel, el respecte al dret internacional i a les resolucions de l’ONU, … La nostra sorpresa va ser que en compte de debatre-la i votar-la tant l’alcalde com després la secretària ens van instar a que la retiràrem per tractar una qüestió que no és competència municipal, advertint de les conseqüències legals que podia tindre per a qui votara a favor.

PERQUÈ UN CANVI DE CRITERI ARA?
És molt greu que es canvie el criteri ara i d’esta manera sobtada, per a evitar posicionar-se davant d’un genocidi com el que està fent Israel al poble palestí. En tots els ajuntaments, també en el nostre fins als dilluns passat, moltes de les mocions que es debaten i s’aproven en cada ple són posicionaments polítics, ja que un ajuntament és una institució política representativa. O siga que el que diuen que una moció no pot extralimitar les competències municipals no és cert. Aleshores, de què tenen por?

PERQUÈ LA VAM RETIRAR?
No volíem que cap excusa impedira el debat i l’aprovació de la moció. La vam retirar per a tornar-la a presentar. La situació ens va sorprendre totalment perquè és inèdita, és la primera vegada que passa. Demanarem un ple extraordinari i la tornarem a presentar.

EN RESUM
És cert que la secretària de l’Ajuntament va informar com expliquem ací dalt, la seua feina és informar segons el seu parer. El que ens sembla greu és que l’alcalde assumisca eixe informe sense cap criteri propi. Mocions com esta -algunes idèntiques i d’altres molt similars- s’han aprovat en pobles governats pel PSOE i sempre amb el vot favorable del PSOE. Els tècnics no poden marcar el posicionament polític d’un ajuntament, fan la seua feina i és cosa de l’alcaldia discernir i decidir.

PER A ACABAR
El problema no era la frase de l’ambaixada, de fet els vam dir de llevar eixa frase i no van acceptar. I si hi havia algun punt que al PSOE no li semblava bé, hagueren pogut proposar canvis i debatre’ls, però no. Demanarem un ple extraordinari i la tornarem a presentar com a moció, no com a manifest. No podem tolerar que a partir d’ara Manuel siga l’únic poble que no presente mocions que suposen posicionaments davant la realitat que ens envolta i ens interpel·la. Es diu democràcia.


*** Només unes hores abans del ple de dilluns Israel va atacar una zona on la gent es refugia en tendes de campanya de plàstic matant a més de 50 persones, moltes cremades vives, la majoria xiquets.