La veritat respecte el curs d’agricultura ecològica

A la pàgina de l’Ajuntament de Manuel s’ha publicat una notícia informant del curs d’agricultura ecològica i de les iniciatives en aquesta pràctica agrícola que s’estan duguent a terme en el poble, on podem llegir:
“A l’any 2011, l’ajuntament de Manuel inicia un programa per a recuperar les terres abandonades i formar a nous llauradors per poder treballar les terres respectant entre altres aspectes la fertilitat del sòl. A partir de les reunions mantingudes per l’alcalde, José Cambra Bueno amb la Unió de Llauradors i amb l’entitat Agricologia, ubicada a Benidoleig (Marina Alta), vam comptar amb l’experiència de Jose Manuel Bisseto que ens va donar unes directrius bàsiques per iniciar aquest nou projecte. Després de varies reunions amb els veïns i veïnes de Manuel, l’alcalde ha realitzat les gestions necessàries per poder cedir terres municipals ubicades a la Serreta de Manuel, per a que la gent interessada comence a treballar en aquest projecte, respectant els principis de l’agricultura ecològica”
Com que es tracta d’una informació sesgada, volem fer públics alguns aclariments al respecte:
1. És veritat que l’ajuntament de Manuel va convocar els aturats del poble a una reunió amb tècnics d’Agricologia en 2011 -concretament poques setmanes abans de les eleccions municipals-, però no ho és que d’aquella reunió eixira un projecte. De fet d’allí no va eixir cap iniciativa ni cap projecte i a més ningú dels assistents es va es interessar pel que allí es va dir, i la reunió no van quallar en res. El GIP ho va vendre com que des de l’ajuntament es feien coses per a combatre l’atur, però la realitat és que només es va fer la convocatòria i punt. La proximitat a les eleccions municipals ens va fer pensar a molta gent que allò només era una mesura electoralista, ja que després d’allò des de l’ajuntament ja no es va demostrar més interés, ni es van buscar altres fòrmules, ni es va prendre cap iniciativa.
2. Un poc després, a finals de juny, i arran del moviment del 15M, en les assemblees que es van celebrar en Manuel, va sorgir la idea de promoure un banc de terres, i a partir d’allò algunes persones van començar a pensar com fer-ho. Va coincidir que un dels participants en aquelles assemblees, i que es va interessar pel tema va ser Pau Martínez, que feia poc havia sigut elegit regidor en l’Ajuntament de Manuel. I va ser ell qui va fer totes les gestions necessàries per a que l’ajuntament cedira les terres, i també qui va contactar amb Alfons Domínguez, un tècnic agrícola en experiència en aquesta mena de projectes d’agricultura ecològica a qui li va demanar que assessorara als interessats. Es va convocar una segona reunió, on estaven presents Alfons Domínguez, Pau Martínez, Pepe Cambra i les persones interessades en participar. I va ser d’eixa reunió –que res tenia que vore amb la celebrada mesos abans que es cita en la notícia- d’on va eixir l’actual projecte de les Terres de la Serreta.
3. També en aquella reunió es va decidir que quan es puguera -quan s’obriren les convocatòries-, es demanaria una curs de formació a l’IVIA (l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries, del que forma part com a tècnic Alfons Domínguez). I també en aquest cas van ser les gestions del regidor Pau Martínez les que van fer posible que finalment es realitzara el curs d’agricultura ecològica a Manuel.
El paper de l’ajuntament en tot açò ha sigut el de cedir les terres i cedir l’espai on s’ha celebrat el curs. I poc més.
Doncs això, a cadascú el que li pertoque.

En la revista La Bellota (núm. 36 – porrat 2013) a la pàgina 11  hi ha un article escrit per Àlex Fernández, un dels llauradors que està en el tema, que val la pena ser llegit.

Arxivat en: Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *